top of page
Keresés
Szerző képePör Gergely

Így válassz esküvői helyszínt - tippek filmes szemmel !

Számtalan gyönyörű esküvői helyszín létezik, ám ezekre mindenképp érdemes figyelned annak érdekében, hogy rólatok a lehető legjobb videofelvételek készülhessenek:



1# Padlózat minősége

Ahol táncolni fogsz a padlózat lehetőleg parketta legyen, vagy olyan felület, amire kevésbé tapad a cipőd, hogy a forgásokat könnyen meg tudd csinálni és az ízületeidnek, térdszalagjaidnak se essen baja. Ilyen szempontból a legrosszabb felület a beton, ezt mindenképp kerüld el.



2# Padlózat stabilitása

Főleg régebbi épületeknél fordul elő, hogy olyan az álpadlózat, ami már attól is elkezd imbolyogni, ha egy ember keresztülmegy rajta. Ez azért nem ideális, mert az állványon lévő kamera könnyen beremeghet minden egyes lépéstől, amikor keresztül vág a termen valaki és ettől remegős lesz a felvétel is.


Ha ezen a padlózaton dinamikusabb mozgás is van, például táncoltok, vagy a násznép teszi mindezt, a hatás és ezzel a kamera instabilitása is felerősödik, ami ronthatja a felvételek minőségét. Erre mindenképp figyelj oda és a táncos rendezvényekre inkább másik helyiséget kérj.



3# Oszlopok

A legjobb, ha azokban a helyiségekben, ahol a fontosabb esküvői események zajlanak, egy oszlop sincsen. Ha mégis, akkor inkább a terem szélein legyenek. Minél jobban a terem belső felében helyezkednek el és minél sűrűbben, annál kevésbé lehet majd rálátni az ott zajló eseményekre, mert a videokamera nem lát át az oszlopokon.



4# Elektromos aljzatok

Szintén inkább régebbi épületek, kastélyok, kúriák jellemzője, hogy alig, vagy egyáltalán nincs elektromos fali aljzat a fő rendezvényteremben. Ez pedig fontos, ha világítást kell esetleg alkalmaznunk, illetve a kamerát működtető akkumulátorok töltéséhez is áramra van szükségünk. Mindent meg lehet oldani, de jó, ha van.



5# Ablakok és fényirány

A vacsora helyszínét érdemes úgy berendezni, hogy lehetőleg szemből essen rátok a fény a főasztalnál az ablakokon keresztül abban a napszakban, amikor a vacsorára elfoglaljátok a helyeteket. Ellenfényben – tehát amikor a hátatok mögül érkezik a domináns fényerő – vagy sötét sziluettek lesztek és a háttér lesz szép, vagy ti lesztek jól láthatóak, a háttér pedig fehéresen kiég. Egyik sem igazán szerencsés.

Ha háttal ültök az ablaknak, akkor szuper, ha az ablakfelületet el lehet sötétíteni – például van függöny, redőny, bármi - legalább a felvételek idejére, vagy nem direkt onnan süt rátok a nap.


6# Kerüld a direkt napfényt

A legjobb, ha az ablakokon át – ebbe a tetőablakok is beletartoznak - nem közvetlenül süt rátok a nap, mert a nagy kontraszt miatt kevésbé jó felvételek tudnak majd születni. Ha ezen nem lehet segíteni, akkor ezek az ablakfelületek legyenek árnyékolhatóak, például függönyökkel, legalább a felvételek idejére.


Ha a mennyezet üvegborítású és azon keresztül közvetlenül süt be a napfény, akkor szintén lehessen megoldani az árnyékolók behúzását.


Fontos! Aki az árnyékolót tudja kezelni (mert például motorosan működtethető) az legyen szolgálatban az esküvőd napján is, vagy mutassa meg másnak is, aki ott lesz a személyzet részéről, hogy hogyan működik. Jártunk már úgy, hogy aki tudta kezelni, az éppen aznap nem dolgozott…



7# Visszhangok

Ahol a zene fog szólni, illetve ahol beszédek lesznek, ott lehetőleg ne legyenek nagy, sima falfelületek, vagy üvegfelületek minden irányban. Ebben az esetben visszhangzani fog a terem és idegen, rideg hangzású lesz a zene is majd. Elveszik a dallam, maximum az alapritmus dübörgése lesz hallható. Mindenképp legyenek megtörve a falfelületek függönyökkel, képekkel, stukkókkal, rozettákkal, szobrokkal, bármivel, csak a nagy és sík falfelületek aránya minél kisebb legyen.



8# Hangerő - korlátozás

Egyre elterjedtebb, hogy az esküvői helyszínek – pláne, ha nem egy park közepén lévő tanyáról van szó – hangerő korlátozásokat vezetnek be, például önkormányzati rendelet miatt. Ezeknek érdemes utána járni, hogy ennek mekkora a mértéke és a bulizenét adó szolgáltatóval egyeztetni ezt. Hallottunk már olyat, hogy a hangosabb beszéd is túllépte az előre beállított szintet és lekapcsolt az áram, mert azzal volt összekötve a hangerő-mérő berendezés…



86 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page