top of page
Menyasszony és vőlegény tengerparti esküvőn

Gyakori kérdések

Nálatok hogyan készül egy esküvői film?

Mi az esküvő hangulatának a lehető legjobb visszaadására törekszünk és ennek megfelelően készítjük el az esküvői videófilmjeinket. Alapvetően négy szakasza van az általunk preferált filmkészítési folyamatnak:

1. Előkészítés

A munkánk már az esküvő napja előtt legalább 1-2 héttel elkezdődik, amikor veletek bejárjuk az esküvő helyszíneit annak a napszaknak megfelelő időpontban, amikor majd ott az esküvő lesz, hogy lássuk a fényviszonyokat és egy csomó kérdést felteszünk mindenhol, a részletekre vonatkozóan a forgatási terv elkészítéséhez.

Például a templomban:

 • Mennyivel a szertartás kezdete előtt kapcsolják fel a világítást?

 • A szertartás előtt mennyi idővel tudunk bemenni a forgatás helyszínére?

 • Hol vannak a tiltott terek, ahová nem léphetünk a szertartás alatt?

 • Pontosan hol fog állni, ülni a pár és a tanúk?

 • Ha van több szószék, akkor melyik lesz használatban?

 • Lesz e hangosítás? Fix, vagy mobil mikrofonokkal? 

 • A szertartást végző egyházi személy melyik oldalról kerüli meg az oltárasztalt?

 • Ha lesz virágcsokor, akkor az melyik oldalon lesz elhelyezve? 

 • Kivonulás után hol lesz a gratuláció?

 • Ha eső lesz, akkor hol lesz a gratuláció?

 • A szertartást követően mennyi idő alatt kell elhagynunk a felszereléssel a templomot?

 • Hol tudunk parkolni a lehető legközelebb?

 • Hány perc az út a templomig a felszereléssel? 

 • stb.

Ehhez hasonlóan minden helyszínt bejárunk, amennyiben lehetséges és rákérdezünk minden olyan részletre, ami fontos lehet. Ezek alapján megtervezzük, hova kerülnek a kamerák, melyek lesznek a mozgásirányok, stb. és elkészül egy forgatási terv. Az esküvő napján ilyenekre már nincs idő, gyorsan peregnek az események és ahhoz, hogy a lehető legjobbat nyújthassuk az esküvő napján, amire csak lehet, előre fel kell készülnünk.

2. Helyszíni felvételek

A forgatás napján mi igyekszünk egy órával a kezdés előtt a helyszínre érni, hogy biztosan legyen idő mindent pontosan előkészíteni. A forgatási terv és az esküvői menetrend szerint dolgozunk, a váratlan helyzeteket, illetve a változásokat pedig kellő rutinnal és rugalmassággal kezeljük.

Szorosan együttműködünk a rendezvényszervezővel, ceremóniamesterrel, illetve vőféllyel a helyszínen, illetve a többi szolgáltató kollégával. Mi a jó csapatmunkában hiszünk.

A felvételkészítés során igyekszünk a háttérben maradni, hogy ne váljon egy filmforgatási helyszín az esküvőtökből, hanem szinte észrevétlenné válva, megmaradjon és élvezhető legyen számotokra is az esküvőtök atmoszférája.

3. Utómunkálatok

Ebben a szakaszban zajlik a felvett képi és hanganyag kész filmmé gyúrása, fotókkal, feliratozással, effektekkel. Eseményenként összeállítjuk a filmet a hasznos jelenetekből. Ez egy 30 -50 perces nagyfilm esetében több száz felvételdarabkát jelent. Ezeket sorrendbe rakjuk, elvégezzük a szükséges képi és hangkorrekciókat. 

A vágás során az eredeti hangokat, atmoszférát megtartva, az általatok kiválasztott zenét, zenéket illesztjük a különböző filmrészek alá (hossztól függően), illetve például a templomi szertartás során direkt nektek szóló, hasznos személyes üzenetet is beillesztjük a (hosszabb) filmbe.

Elvégezzük az egyes részek közötti súlyozást, hogy melyik jelenetsor - például templomi szertartás, gratulációk, beszédek, stb. -  milyen hosszú legyen, hogy a jelentőségének megfelelő arányban szerepeljen az esküvői videófilmben és mégse legyen unalmas, vagy kapkodós.

Összehangoljuk az egyes filmdarabkák alatt hallható atmoszféra hangok, a beszédek és az aláfestő zenék hangerejét, hogy meglegyen a térérzet, mégis minden hallható és érthető legyen.

4. Tesztelés és átadás

Az elkészült esküvői videófilmet adathordozóra írjuk és nekilátunk tesztelni egy 50" -os (127 cm-es képátlójú) televízión, hogy lássuk nagy képernyőn az egészet és kijöjjenek a hibák, ha vannak. Ezután korrigáljuk a látott hibákat, állítunk a jelenetek súlyozásán, ha szükséges. Finomhangoljuk a hangok arányát - atmoszféra hangok, beszédek, aláfestő zene -, adott effekt mennyire passzol az adott helyre, nem zavaró-e, stb. Ezután újra teszteljük és teszteljük, amíg elégedettek nem leszünk a végeredménnyel.

Végül a kész anyagot kiírjuk az átadási adathordozóra, a csomagban meghatározott példányszámban, majd átadjuk a filmet. Erre legtöbbször a bemutatótermünkben kerül sor, ahol a párok megnézik az elkészült filmet, illetve filmeket. 

Miért jó, ha videófilm is készül a fotó mellé?

A fotónak is és a videófilmnek is más a funkciója.

A fotó a fontos pillanatokat örökíti meg, amikről eszünkbe jut, hogy milyen is volt az az esemény, amiről készült. Aki nem volt ott, annak sajnos erről nem sok fogalma lehet, maximum az elmesélésünk alapján alkothat valamilyen képet róla.

A videófilm alapján - legalábbis ,amilyeneket mi készítünk - pedig pontosan átélhetjük az eredeti hangulatát az esküvőnek bármikor, újra hallhatjuk, ahogy kimondjuk az igen-t, láthatjuk a nyitótáncunkat, az Örömapa megható szavait, ahogy örül nekünk, táncol velünk a messziről ideutazott, régen látott nagymama és a barátokkal milyen fergeteges hangulatot csináltunk. Nem kell kitalálni, hanem meg tudjuk mutatni, milyen is volt valójában.

Tehát, ha fontos, hogy a hangulat is visszaidézhető legyen, akkor érdemes videófilmet is készíttetni.

Mi az a HD, meg 4K? Mikor melyiket válasszam?

Erről órákon át lehetne beszélni, röviden és egyszerűen a helyzet a következő:

A televízióknak és a számítógépes monitoroknak a felbontását mutatják ezek a jelölések. Azaz hányszor hány képpontot képesek megjeleníteni. Minél többet, annál szebb lesz a kép, annál természetesebbnek tűnnek a felvételek.

Ezeket a felbontásokat többféle szabványban határozták meg nemzetközileg. HD alatt ma már leginkább a full HD- t értjük, aminek a felbontása 1920x1080 képpont (pixel).

A 4K ennek a négyszeresét jelenti felbontásban. Az otthoni (konzumer) televiziók esetében az úgynevezett UHD (Ultra High Definition) 4K verziót használják, ami igazodik az otthoni televíziók képarányához. Az UHD 4K felbontása pedig 3840x2160 képpont. 

A kettő közül a választást a tv nézési szokásaid adják. Ha nagyon nagy képernyőt nagyon közelről akarsz nézni, akkor érdemes a 4K-t választanod.

Ha egy normál méretű képernyőt (127 cm körüli képátlóval) akarsz normális távolságról (1.5-2 méter, vagy több) nézni, akkor elég a HD felbontásban készülő film is.

A 4K a nagy felületeken is élvezhető képminőség miatt lett kifejlesztve. Markáns különbség úgy 80"  - 203 cm - feletti képátlójú tévéknél, projektoros képvetítőknél tapasztalható, ekkora, vagy nagyobb felületre már szükséges a 4K felbontás. Nem véletlen, hogy a tv gyártók is igyekeznek minél nagyobb képernyőket készíteni, mert kisebbek esetében minimális a különbség a HD és a 4K között - ha csak nem extrém közelről akarod nézni.

A 4K tartalom előállításához azonban jóval drágább eszközökre van szükség, mint a HD minőségű videófilmek előállításához. A nagy felületeken a hibák is jobban látszódnak, ezért precízebben is kell dolgozni. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a 4K minőségű filmnek az ára is magasabb lesz.

mennyi az anny

Nagyságrendileg mégis mennyibe kerül egy esküvői videófilm?

Megfelelő felkészültséggel, technikával, tapasztalattal rendelkező filmkészítők munkáinak árai nagyságrendileg a 200 ezer - 500 ezer forintos ársávban találhatók. Az úgynevezett cinematográfusok (elsősorban mozis képi világra törekvő, általában rövid(ebb) filmeket készítő, akár beállított jeleneteket is alkalmazó esküvői filmesek), a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek díjszabása ettől jelentősen magasabb is lehet.

Fontos tudnod, hogy a magas ár általában igen, de nem feltétlenül jelenti a magasabb minőséget.

Ne csak az ár alapján válassz. Mindenképpen nézd meg az adott filmkészítő munkáit, hogy lásd, milyen a képi világa, számodra ez megfelelő lesz-e. Ahány esküvői videófilmes, annyiféle stílusban készülnek az alkotások.

Van olyan esküvő, amit nem vállaltok el?

Számunkra fontos az, hogy meglegyen az összhang a párral és értéket képviseljen számukra a munkánk.  Ha csak azért kell nekik egy film, mert a szomszédnak is van, vagy valamelyik családtag ragaszkodik hozzá, de ők valójában a hátuk közepére sem kívánják, akkor biztosan nem vállaljuk el.

A másik pedig a kapacitásunk végessége. 2019 -ben a KSH adatai szerint, csak az első három negyedévben Magyarországon több, mint 50.000 házasságkötés történt. Mi egy évben maximum 20-25 esküvőt tudunk vállalni, a ránk jellemző alapos és minőségi munka biztosításával. Így aztán hamar betelik a keret. 

bottom of page